понеделник, 27 юни 2011 г.

Пълнени домати и чушки на фурна /Гемиста/

Γεμιστά
Продукти
за 15 броя зеленчуци-домати, пиперки, патладжани, (тиквички по желание)
3 картофа, нарязани на едро
15 супени лъжици ориз, с връх
3 големи глави лук
4 домата настъргани на ренде
2 с.л. магданоз нарязан
2 с.л. прясна чубрица нарязана
1 с.л. джоджен
1 с.л. сол
1 к.л. чер пипер по желание
10 с.л зехтин

Приготвяне
Отрязваме капачетата на доматите и чушките.
Издълбаваме чушките.
Издълбаваме доматите и смиламе вътрешноста им с пасатор.
Осоляваме вътрешно зеленчуците.
Патладжаните издълбаваме непосредствено преди пълненето за да не почерняват.

Нарязваме лука на дребно и запържваме в половината от зехтина, като посоляваме с 2 щипки сол.
Прибавяме измитият ориз и продължаваме запържването 6-7 минути като разбъркваме често за да не залепне.
Прибавяме настърганите домати,
вътрешноста от издълбаните домати, които ще пълним,
пресните ароматни подправки, черният пипер и 1 равна с.л.сол.
Оставяме сместа да ври за 5-6 минути и отдръпваме от огъня , за да изстине и да набъбне ориза.

Патладжаните издълбаваме непосредствено преди пълнененето. Нарязваме вътрешността им на дребно, размесваме с 1/2 глава нарязан лук, малко сол и 2-3 с.л.зехтин.
Напълваме зеленчуците с оризовия пълнеж и покриваме с капачетата.
Подреждаме ги в тавата, допълваме помежду с вътрешността от патладжаните, нарязаните картофи, 1/2 ч.ч.вода и печем на предварително загрята фурна на 220С за около два часа.
При нужда добавяме малко водичка или покриваме с алуминиево фолио за да не загорят.


Добър апетит!



Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...